Home | Kennisblog | 4 redenen om je video’s áltijd te ondertitelen

4 redenen om je video’s áltijd te ondertitelen

Share
ondertitelsbeeld

Ken je dat? Je zit in de trein en je scrolt wat door Insta. Je oog valt op een video die er visueel hartstikke leuk uitziet. Je wil graag weten waar het filmpje nou precies over gaat, maar je bent je koptelefoon vergeten en in de trein is zoveel herrie dat goed luisteren niet gaat. (En eh, hardop afspelen is natuurlijk ook wel een béétje aso…) Volgende keer beter, je laat de video aan je voorbijgaan en vergeet het.

simone

Wil je meer weten over toegankelijke en inclusieve communicatie?
Mail of bel Simone!

Email mij
Bel mij
simone

Wil je meer weten over toegankelijke en inclusieve communicatie?
Mail of bel Simone!

Email mij
Bel mij
En weg is je potentiële klant, relatie of fan. Zonde!

4 redenen om je video’s te ondertitelen

Dit was je kans om je doelgroep aan te grijpen. En die heb je gemist. Simpelweg omdat je geen ondertiteling bij je video hebt geplaatst. Maar er zijn meer redenen waarom ondertiteling toevoegen een goed plan is…

1. Ook bereik zonder geluid

Goed, reden 1 hebben we gecovered. Socialmediagebruikers zijn niet altijd in de gelegenheid om je video’s met geluid af te spelen. Ze zitten in het OV zonder oortjes, scrollen met een schuin oog tijdens een Zoommeeting, of naast ze ligt iemand te slapen. Ze zijn misschien wél geïnteresseerd in je verhaal. Met ondertiteling kunnen ze de boodschap toch tot zich nemen.

2. Toegankelijkheid

In de eerdergenoemde voorbeelden gaan we ervan uit dat de kijker in staat is om naar jouw video te luisteren. Maar dan hebben we het nog niet gehad over de 1,5 miljoen dove en slechthorende Nederlanders. Het is zonde als zij je middelen niet kunnen begrijpen. Met schriftelijke (en visuele) ondersteuning kan dat wel. Bovendien: je wil als bedrijf of organisatie toch ook dat iedereen zich gezien en aangesproken voelt? Het is niet alleen slim om mensen met een auditieve beperking te betrekken, het is ook wel zo inclusief. 

Weten wat je nog meer kan doen om online zo toegankelijk mogelijk te communiceren? In dit blog leggen we je uit wat digitoegankelijkheid precies is.

3. Beter begrip

Het combineren van beeld, geluid en tekst zorgt ervoor dat kijkers de informatie uit je video beter begrijpen én onthouden. Mensen verwerken informatie op verschillende manieren: sommigen leren vooral door te luisteren, anderen juist door te lezen. Ondertiteling biedt beide mogelijkheden tegelijk, waardoor de kans groter is dat de boodschap blijft hangen. Dit is vooral nuttig bij video’s met complexe informatie, lange uitleg of technische termen. Met ondertiteling maak je het voor je kijkers makkelijker om je boodschap te onthouden.

Ook voice-over draagt bij aan beter begrip. Wil je een voice-over laten inspreken? Dit zijn 7 dingen om op te letten.

4. Vindbaarheid

Ondertitels spelen een belangrijke rol in de online vindbaarheid van je video. Zoekmachines kunnen de tekst in ondertiteling indexeren, waardoor je video ook kan verschijnen in de zoekresultaten. Ze hebben dus een groter bereik. YouTube en andere videoplatforms geven bovendien voorrang aan video’s die volledig toegankelijk zijn.

Goed om te weten: zoekmachines (zoals Google) indexeren over het algemeen alleen closed captions. Dat is ondertiteling die je kunt in- en uitschakelen in de video zelf. Hardcoded ondertiteling (dat noemen we ook wel ‘ingebakken ondertiteling’) wordt meestal niet gelezen door zoekmachines.

Meer over toegankelijk communiceren

Kortom: met ondertiteling bereik je een groter publiek, maak je je video’s gebruiksvriendelijker, doeltreffender, inclusiever en beter vindbaar. Genoeg redenen om nooit meer een video zonder ondertiteling te plaatsen, toch?

simone

Wil je meer weten over toegankelijke en inclusieve communicatie?
Mail of bel Simone!

Stuur een mail
Bellen

Meer recente blogs

22 oktober 2024

Voice-over laten inspreken? 7 dingen om op te letten

Ken je dat? Je zit in de trein en je scrolt wat door Insta. Je oog valt op een video die er visueel hartstikke leuk uitziet. Je wil graag weten waar het filmpje nou precies over gaat, maar je bent je koptelefoon vergeten en in de trein is zoveel herrie dat goed luisteren niet gaat. (En eh, hardop afspelen is natuurlijk ook wel een béétje aso...) Volgende keer beter, je laat de video aan je voorbijgaan en vergeet het.

Lees verder

18 november 2024

Wat is B1-niveau?

Schrijven op B1-niveau. Binnen de communicatiewereld kun je er niet omheen (en dat moet je ook niet willen). Het betekent dat je teksten zo schrijft dat ze voor de meeste mensen goed te begrijpen zijn. Ook voor mensen die de taal niet helemaal beheersen. Maar waar komt dat ‘B1’ vandaan? En hoe weet je of een tekst daaraan voldoet?

Lees verder

5 juni 2024

Jongerencommunicatie: 9x tips om jongeren te bereiken

Studenten binnenhalen voor een nieuwe opleiding, scholieren werven voor een bijbaan in de buurt, jonge mensen informeren over het belang van vaccinaties. Wat je doel ook is, met ‘jongeren’ als doelgroep moet je toch echt een tandje bijsteken in je communicatie.

Lees verder